MANDULA /PRUNUS DULCIS/
Rózsafélék családja /Rosaceae/
8 m-ig növő fa vagy cserje, hosszúkás, tompa csúcsú levelekkel, amelyek hosszúsága 3-4-szerese szélességüknek, a kocsány alig rövidebb, mint a levél szélessége. A virágok lombfakadás előtt nyílnak. A termést a lyukas-durva csonthéj, a bőrszerű gyümölcshús és a mag alkotja. Az édes /var. dulcis/ és a keserűmandula /var. amara/ jelentősen nem különböznek.
Virágzás: II-IV.
Hatóanyagai
Magja illóolajat, prunazint /emésztéskor vagy víz hatására hidrogéncianid keletkezik belőle/, zsírosolajat /olajsav, linolsav glikozid összetevőkkel/, poliineket, fehérjét /emulzin/, amigdalint tartalmaz.
Kéksavtartalma 1 liter vízben 0,1 % lehet legfeljebb.
Elterjedési területe
Hazája Délnyugat-Ázsia, melegebb területeken meghonosodott és termesztik.
Felhasználható részei
Mag.
Gyógyászati hatása, felhasználása
Köhögéscsillapító.
Alkalmas légzőszervi hurut, üres gyomor gyomorfalfájdalma, urémiás hányás kezelésére. Váltóláz esetén a roham előtt pár szem rágása enyhülést hozhat. Szünteti az utófájdalmat.
Pogácsájának vizes kivonata adja a keserűmandulavizet, mely szívbántalmak megelőzésére, koszorúér panaszok kezelésére jó.
Olaja koleszterincsökkentő.
Magjának forrázatával zsíros, pattanásos bőrt...
Egyéb érdekességek a gyógynövényekről itt: www.gyogyfuveskonyv.mozello.com
Vigyázat:
Túl sokat nem szabad használni!
Gyerek számára 10 szem, felnőtt számára 50 szem mag halálos lehet kéksavglikozid-tartalma miatt!